Tips om däckbyte

Det är hög tid att svarva om till sommardäck nu om det redan inte är gjort. Enligt lagen var det den 15 april senaste datumet som de skulle vara på, vilket också lett till hektiska veckor hos däckfirmorna – så risken är att du får byta däcken själv och det gör du bäst om du följer tipsen här.

Det första att tänka på när man ska meka med bilen i allmänhet är att ha på sig rätt sorts arbetskläder för ändamålet. Det betyder att du bör ha oömma kläder du inte är rädd om och an lorta ned, för lortig det kommer du garanterat att bli. Likaså är det bra om du har bra förvaring i kläderna, vilket vanliga arbetsbyxor ofta har exempelvis. Sedan är det bara att sätta igång med mekandet. Men om du ska byta däck finns en hel del saker att tänka på.

Så byter du däck på bästa sätt

Det bästa man kan göra när man ska byta däck är att ta till sig av de råd som experter på området har att ge. Ett tips är därför att läsa de tio tips om just däckbyte som biltidningen Mestmotor har sammanställt med hjälp av en professionell bilmekaniker. Klicka här för att komma till tidningen. Vad man bland annat tipsar om är att alltid börja med att ställa sig själv frågan ”är jag tillräckligt kunnig inom detta område för att klara av att skifta däck själv?” om inte bör du ta hjälp av ett proffs. Om du känner dig säker och vill göra bytet själv ska du se till att använda rätt utrustning, arbeta ergonomiskt, vara noga med säkerheten och genomföra bytet på ett plant betonggolv. Viktigt att tänka på, skriver tidningen även, är att välja säkra däck som presterat bra i tester och inte vara dumsnål, se också till att vara noga i valet så du får rätt mönsterdjup och ser till att däcken passar Dagens Nyheter bilmodell. Vid själva bytet ska du sedan kontrollera däcktrycket både innan och efter däcken är på, och sedan ska du inte glömma att efterdra bultarna efter ett par mils körning för annars kan däcken åka av. Vill du ha ännu fler tips? Titta på videon nedan.

Scroll to top