Viktbegränsningar och last

Även när man väl har lyckats ta sitt efterlängtade körkort är det sällan som man funderar på hur mycket ens eventuella last egentligen väger eller vad ens körkorts-typ har för begränsningar när det gäller fordonet.

Men man borde tänka på det oftare, för det är en relevant sak att titta närmare på. Hur man sedan ska ta reda på hur mycket bilen är lastad i praktiken är en annan sak. Inom industrin har man ofta tillgång till en fordonsvåg. Men det är tyvärr inte många av oss som har en fordonsvåg hemma, så att man kan kontrollera vikten innan man åker iväg på semester.Långtradare

Rent statistiskt är det vanligaste körkortet att inneha ett B-körkort. Med ett sådant är man endast tillåten att dra en lättare släpvagn med en totalvikt på 750 kg. De innebär att släpvagnens olastade vikt tillsammans med lasten på släpvagnen inte får väga mer än 750 kg tillsammans. Även bilens olastade vikt kan dock räknas in. Tillsammans får bilen och den lätta släpvagnen nämligen inte väga mer än 3,5 ton. Frågan är hur många som tänker på detta ute på vägarna. Vad som är värt att komma ihåg är att det räcker för föraren att hålla koll på att man under sin färd inte överstiger en av punkterna. Vet man att man inte överstiger den ena behöver man därför inte alls tänka på den andra.

Scroll to top