Led-belysning på bilen

Något som är superviktigt på en bil och som bilfantaster vurmar lite extra för är bilens belysning. I nya bilar har i princip alla lampor bytts ut mot led-lampor, och det kan man även göra på lite äldre bilar.

 

Opel visade för några månader sedan upp sina nya modeller av Opel Astra och dessa kommer att ha led-lampor i fronten på bilen. I varje lyckta sitter totalt åtta led-celler som alla styrs individuellt. När bilen körs i långsammare fart än 50 km/tim eller vid gatljus, så bländas led-lamporna ner automatiskt. När det sedan blir mörkt och farten stiger tänds hela strålkastaren och då blir det näst intill dagsljus nära bilen. De enskilda led-cellerna kan sedan bländas av individuellt så fort det är något på vägen som kräver avbländning. Läs mer.

Byt till led-lampor

De här nya lamporna kommer alltså att öppna upp för en helt ny värld när det gäller bilbelysning. Men det är inte alla som har råd att köpa en helt ny bil bara för att få bra belysning. Därför är det tur att det finns led extraljus att köpa som man kan utrusta sin bil med. För faktum är att led-belysning på bilen inte bara är bra för att få optimal sikt, de är även mycket bättre för miljön än de lampor som finns på de flesta bilar just nu. Om vi bytte till dessa energieffektiva lampor skulle vi spara hela 90 000 ton koldioxid i utsläpp per år i Sverige. (Källa)

Regler om extraljus

Bestämmer man sig för att installera extraljus på bilen, gäller det dock att känna till de regler som finns kring dem. Dessa ljus ska synas minst 300 meter men när man tänder bilens halvljus bör de släckas helt eller kraftigt gå ner i ljusstyrka för att vara godkända. Lyser lamporna så mycket att de bländar mötande trafikanter så blir de inte godkända vid en besiktning. Man bör även tänka på att vissa biltillbehör och delar är förbjudna av vägverket, skriver Allehanda.

Scroll to top