Att bygga ett garage

Om man lägger ned mycket tid på sin bil, eller på sina bilar, vill man naturligtvis skydda dem från väder och vind. Detta innebär att ställa fordonet eller fordonen i ett garage, och om man inte har tillgång till ett sådant får man helt enkelt ta och bygga ett, eller hyra en garageplats på något sätt.

I Stockholm håller man just nu på att bygga Sveriges största garage, som kommer att ha 1340 platser. Det kommer troligen inte bli några problem med att få alla dessa uthyrda. För den som bor i lägenhet kan det vara svårt att komma över en garageplats, de flesta hus som byggs har inte tillräckligt med platser för de boende.

Att planera ett garage

Om man däremot bor i ett hus, eller äger mark på annat sätt, kan man bygga ett eget garage. Det kräver dock en hel del planeringsarbete.

Först och främst måste man bestämma hur stort garaget ska vara, och vilken typ av garage man ska bygga. Det kan tyckas vara en enkel sak att komma fram till, men man måste tänka till lite. Kommer det att finnas behov av fler bilar i framtiden, p.g.a. tillökning i familjen? Och om man har tänkt bygga garaget själv, hur lång tid kan man då avsätta? Om man inte vill att det ska ta hela semestern i anspråk får man i så fall kanske nöja sig med en carport.

Alternativet till att bygga garaget själv är att anlita hantverkare. Många hustillverkare säljer till exempel garage, och det finns också företag som specialiserat sig på prefabricerade garage. Här går det ofta att få ett paketpris, men precis som när man köper en bil finns det många olika typer av tillval, som kan göra att det slutgiltiga priset blir betydligt saftigare än vad det först såg ut. Sådana tillval kan vara en annan typ av garageportar, extra fönster, en eller flera golvbrunnar eller något annat.

Även den som köper ett färdigt garage bör alltså tänka till, för att vara säker på att det motsvarar de behov som finns. Mer om detta nedan. Det kan dessutom bli nödvändigt att göra markarbeten av olika slag, eller ordna dränering. Vad som behövs beror dels på tomten, dels på vilken typ av garage som ska byggas.

Rymligt garage

Vad kostar det?

Sajten Byggahus.se har räknat ut vad det kostar att bygga ett garage, beroende på vilken lösning man väljer. Alla beräkningar är inklusive hantverkare. Är man händig och kan utföra arbetet själv kommer man alltså billigare undan.

  • Ett garage i lösvirke kostar ungefär 5500 kronor per kvadratmeter.
  • Ett prefabricerat garage från Träteam kostar 4600 kronor per kvadratmeter.
  • Många hustillverkare säljer som redan nämnts garage. Väljer man att köpa från Eksjöhus blir priset ungefär 4800 kronor per kvadratmeter. Hos Fiskarhedenvillan kostar ett liknande garage 5300 kronor kvadratmetern.

Man kan dock inte vara säker på att man får allt som man behöver när man köper ett garage av denna typ. Saker man bör förhöra sig om är framför allt vad som ingår av följande:

  • Isolering
  • Fönster
  • Hängrännor och stuprör
  • El, vatten och avlopp
  • Försäkring

Undersök också vilken typ av isolering och takmaterial man får, samt hur garageporten är utformad.

Scroll to top