Att pimpa bilen är inte allt

När vi i Sverige tänker på extrautrustade bilar tänker vi framför allt på MTV-programmet Pimp My Ride, som gjorde det populärt med TV och Playstation i bilen.

Men man får inte glömma bort att extrautrustning många gånger handlar om att göra bilen säkrare. Det kan handla om exempelvis:Montering av snökedjor

  • En kompressor som gör det möjligt att justera lufttrycket i däcken. Detta är populärt på Island eftersom det då blir möjligt att köra på glaciärer, eller rent av i lössnö.
  • Bra framlyktor till bilen, vilket ger en sökrare färd för den som kör mycket i snö, regn eller dimma. Eller på en isländsk glaciär.
  • Snökedjor kan låta som en överdrift, men häftiga, överraskande snöfall inträffar även nu för tiden. Att ha dem i bilen är inte en dålig idé, framför allt inte för den som kär mycket i norra Sverige.

Den som har gott om pengar kan välja att bygga om en SUV till vad som på Island kallas en superjeep. Detta innebär större hjul, högre markfrigång, och i de mest avancerade fallen även styrbar luftfjädring, som gör att bilen kan lutas. Då blir det möjligt att flytta tyngdpunkten när man kör i starkt lutande terräng, vilket kan vara användbart såväl på isländska glaciärer som på norska serpentinvägar.

Scroll to top