Nya regler för körkort

Trafikverket har tillsammans med Transportstyrelsen lagt fram ett förslag där man vill se längre förarprov och mer omfattande obligatoriska delar för att kunna bli godkänd.  Vill man passa på att ta körkort är det en god idé att ta en intensivkurs i år, innan de nya dyrare reglerna börjar gälla. 

Förslaget kommer med anledning av att många idag kuggar på sina körprov och man menar att anledningen är att eleverna inte är tillräckligt förberedda när de kör upp. Den svenska nolltoleransen mot dödsolyckor i trafiken ska också ses som en anledning. Därför är det klokt att ta körkort redan nu innan de nya, eventuellt dyrare, körkortslektionerna tar form.

Ta körkort billigt just nu

Jo, jämför man de tusenlappar som körkortet kan komma att öka i pris är det idag billigt att ta en intensivkurs för att äntligen ”få lappen”. I en artikel i SVT menar man nämligen att de nya reglerna skulle komma att göra körkortet flera tusen kronor dyrare, på grund av att de obligatoriska momenten skulle utökas och förlängas. Tanken är att detta ska leda till färre förarprov, eftersom allt för många kuggar. Även handledarutbildningen som krävs om man vill övningsköra privat skulle bli dyrare och mer omfattande, eftersom man menar att privatisterna kuggar oftare än elever som gått i körskola.

Såhär skriver man om det i SVT artikeln:

”I andra änden försvinner introduktionsutbildningen, men då blir i stället handledarutbildningen dyrare när den byggs ut, något som kan leda till att färre utbildar sig, vilket i sin tur innebär att färre kan övningsköra privat, spekulerar Trafikverket. När handledarutbildningen infördes i mitten av 2000-talet rasade antalet handledare drastiskt.” Läs hela här.

Det gäller med andra ord att passa på att gå den där intensivkursen man lovat sig själv allt för länge nu!

Scroll to top