Minska rost i ett fuktfritt garage

Fuktiga garage är tyvärr vanliga, och orsakar rost som tar kål på bilen i förtid. Vilka är de mest rostbenägna bilarna egentligen? 

rostig bilAlla bilar rostar men vissa mer än andra. Dessutom är vårt klimat med större delen av året i riktig fukt inte särskilt gynnsamt, särskilt vid kuster där salt blåser in från havet. I garaget kan det lätt bildas fukt, som kan skada både bilen och själva utrymmet den står i, med mögel, rost och otrevlig lukt som resultat. Ställ in en avfuktare i garaget för att hålla bilen så torr och rostfri som möjligt, särskilt under vår, vinter och höst.

Moderna bilar kan även få rostskador

I en ny undersökning som går att ta del av här i Aftonbladet, går det att läsa om hur även nya, moderna bilar kan få rejäla rostskador – något som i sin tur minskar andrahandsvärdet rejält samt krocksäkerheten. Dessa är några av de tio år gamla, värsta rostbilarna på marknaden:

1. VW Passat – 41 procent (av 122 undersökta metallytor)

2. Hyundai Santa Fe – 38 procent (18 st)

3. Citrone C3 – 35 procent (34 st)

4. Fiat Punto – 18 procent (64 st)

4. Mazda 6 – 18 procent (22 st)

4. Kia Cee’d – 18 procent (62 st)

7. Volvo S80 – 15 procent (20 st)

8. Toyota Corolla – 14 procent (42 st)

9. VW Golf – 13 procent (136 st).

10. Audi A4 – 11 procent (56 st)

10. Hyundai i30 – 11 procent (18 st)

10. Volvo S40 – 11 procent (18 st)

Vad är det då rostskyddet gör? Om ändå bilen i fråga rostar det vill säga. I en artikel i Villaägarna går det att läsa om vad som gör att bilen rostar och hur du själv kan minska på risken för rostskador. Om du tar väl hand om din bil minskar du även rostangreppens framfart, till exempel med plastsköldar över underredet som håller borta vägsalt, lera, grus och sand innanför bilens kåpor. Då försvinner öven den fukt som material kan suga åt sig. Det gäller även att alltid laga eventuella rostangrepp, redan innan de fått fäste och spridit sig. Det minskar risken för att rosten förvärras och tillslut gör bilen farlig att köra med och ännu farligare att krocka med.

Se till att använda en rostskyddsbehandling, denna är menad att minska risken för potentiella rostangrepp och är väldigt viktig på bilar som har dåligt rostskydd generellt. Gör heller inte ren bilen i salthaltigt vatten, som i en biltvätt som återvinner vattnet, särskilt under vintern. Det kan öka risken för spridd rost.

 

Scroll to top